You are here: ΑΡΧΙΚΗ ΝΕΑ Συστήματα Θέρμανσης Πόσο κοστίζει η “εναλλακτική” θέρμανση
Πέμπτη, 06 Οκτώβριος 2011 14:01

Πόσο κοστίζει η “εναλλακτική” θέρμανση

Written by  Administrator
Rate this item
(0 votes)

Με απόγνωση αντιμετωπίζουν πλέον την έλευση του χειμώνα τα ελληνικά νοικοκυριά, εξαιτίας του “εφιάλτη” του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 1 ευρώ το λίτρο σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης φέτος, αλλά και η βεβαιότητα πλέον για την εξίσωση των τιμών πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης τον Οκτώβριο του 2012, έχουν οδηγήσει τους Θεσσαλονικείς στην... πόρτα της Επιχείρησης Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης και των καταστημάτων πώλησης καυσόξυλων και πέλετς.

 Η προοπτική της εκτίναξης της τιμής στο 1,5 ευρώ το λίτρο τον επόμενο χειμώνα δημιουργεί πανικό στους καταναλωτές, που αποφασίζουν να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις, φθηνότερες έως και 70% σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης, και έτσι να προσφέρουν μια “ανάσα” στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Φθηνότερο το φυσικό αέριο

Συρρέουν τους τελευταίους μήνες οι Θεσσαλονικείς στα γραφεία της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη σύνδεσή τους με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Μπακούρας, μόνο το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου η εταιρεία υποδέχτηκε 5.250 αιτήσεις, γεγονός πρωτοφανές στα δέκα χρόνια λειτουργίας της.

Μπορεί φέτος το φυσικό αέριο να κοστίζει 15% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ωστόσο είναι πολύ πιο φθηνό σε σχέση με το πετρέλαιο. Η τιμή του κυβικού μέτρου (που αντιστοιχεί σε ένα λίτρο πετρελαίου) διαμορφώνεται σε 0,72-0,74 ευρώ, εκ των οποίων 7 λεπτά είναι ο φόρος.

“Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των πελατών μας το τελευταίο διάστημα, ενώ σήμερα περισσότερο από το 40% του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης κάνει χρήση του φυσικού αερίου”, λέει ο κ. Μπακούρας. Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση για ένα διαμέρισμα που ήδη διαθέτει καλοριφέρ πετρελαίου κοστίζει 1.500-1.700 ευρώ.

 Εάν δεν διαθέτει σύστημα θέρμανσης, το κόστος ανέρχεται σε 3.000 ευρώ. Το κόστος θέρμανσης δε ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. για όλη τη χειμερινή σεζόν θα διαμορφωθεί φέτος σε περίπου 650 ευρώ.

Επιστροφή στα καυσόξυλα

Δεκάδες νέες επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων έχουν ανοίξει στην πόλη τον τελευταίο χρόνο, καθώς η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου έχει αυξήσει τη ζήτηση για ξύλα, όπως λένε κύκλοι της αγοράς. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το τζάκι αποτελεί τη μοναδική πηγή θέρμανσης μιας κατοικίας. Ειδικά το ενεργειακό τζάκι, που πολλές φορές συνοδεύεται και από μπόιλερ που ζεσταίνει το νερό και το οδηγεί στα καλοριφέρ, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Μιλώντας στη “Μ” ο επικεφαλής της εταιρείας εκμετάλλευσης δασικού πλούτου “Τζένα”, Διονύσης Φέντας, υπογραμμίζει ότι για ένα σύγχρονο τζάκι απαιτούνται περίπου πέντε με έξι τόνοι καυσόξυλων τη σεζόν για τη θέρμανση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. Δεδομένου ότι μια μέση τιμή για έναν τόνο καυσόξυλων είναι 110 ευρώ, το κόστος θέρμανσης του εν λόγω σπιτιού διαμορφώνεται σε 550-700 ευρώ, ενώ η εγκατάσταση ενός τζακιού ξεκινά από περίπου 1.000 ευρώ. “Η τιμή του τόνου εξαρτάται επίσης από το μέγεθος της παραγγελίας, την απόσταση που πρέπει να διανύσει ο μεταφορέας, το είδος του ξύλου κλπ. Για παράδειγμα, η δρυς είναι πιο ακριβή σε σχέση με την οξιά, καθώς καίγεται πιο αργά και είναι πιο συμπαγές ως ξύλο”, εξηγεί ο κ. Φέντας. Πάντως, όσοι σπεύσετε να αγοράσετε ξύλα προσέξτε το θέμα “υγρασία”, που έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την τσέπη όσο και για το περιβάλλον. Ένα υγρό κομμάτι ξύλου είναι βαρύτερο και άρα ακριβότερο, ενώ καίγεται εξαιρετικά δύσκολα. Διαλέξτε λοιπόν ελαφρύ και ξηρό ξύλο που εύκολα μπορεί να κοπεί στα δύο με μια τσεκουριά.

Η επιλογή του κλιματισμού

Εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης αποτελεί και ο κλιματισμός, με ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά να βάζουν... λουκέτο στα καλοριφέρ και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα κλιματιστικά για να ζεσταθούν. Όπως υπογραμμίζει στη “Μ” ο τεχνικός κλιματισμού Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, για τη θέρμανση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. απαιτείται η αγορά δύο κλιματιστικών τελευταίας τεχνολογίας, χαμηλής κατανάλωσης, τύπου ινβέρτερ, 12.000 btu. Το κόστος αγοράς τους διαμορφώνεται σε περίπου 1.800 ευρώ, ενώ το κόστος θέρμανσης κυμαίνεται περίπου 500-600 ευρώ, ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος.

Συμφέρει και η χρήση πέλετ

Έδαφος κερδίζει το τελευταίο διάστημα η καύση πέλετ, ειδικά μετά την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να άρει την απαγόρευση της χρήσης του. Ένα σπίτι που καταναλώνει 2.000 λίτρα πετρελαίου θα χρειαστεί περίπου τέσσερις τόνους πέλετ αξίας περίπου 1.000 ευρώ. Τα πέλετ που παράγονται από πεύκο ή έλατο έχουν καλή θερμική απόδοση και κοστίζουν 250 ευρώ ο τόνος. Στην αγορά κυκλοφορούν και άλλα, που έχουν προσμίξεις με βαμβάκι, κλιματσίδες κτλ., που μπορεί να είναι φθηνότερα, αλλά έχουν χαμηλότερη θερμική απόδοση. Στο μεταξύ, απαιτείται ένα αρχικό κεφάλαιο για την αγορά λέβητα και καυστήρα. Αν έχετε χαλύβδινο καυστήρα, μπορείτε να τον μετατρέψετε με μια δαπάνη 2.500-3.000 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστείτε έναν εξ ολοκλήρου καινούργιο, το κόστος του οποίου αρχίζει από 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 10.000 ευρώ. Σε μια πολυκατοικία με κατανάλωση 5.000 λίτρων πετρελαίου ετησίως, αν τοποθετηθεί καυστήρας βιομάζας κόστους 5.500 ευρώ, η απόσβεση θα έρθει σε μία διετία και στη συνέχεια το συνολικό ετήσιο όφελος θα είναι της τάξης των 2.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα πέλετ είναι μικροί κύλινδροι διαμέτρου 60-80 χιλιοστών και μήκους περίπου 100 χιλιοστών. Ως πρώτη ύλη για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται πριονίδια από πεύκο, έλατο ή άλλα προϊόντα.

 Φωτιά στην τσέπη βάζει το πετρέλαιο

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές κατά τη διαδικασία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης

Στο 1 ευρώ το λίτρο τοποθετούν την εκκίνηση του πετρελαίου θέρμανσης τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, μετά την πρόσφατη απόφαση για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 21 ευρώ/1.000 λίτρα στα 60 ευρώ. Η εν λόγω αύξηση συνεπάγεται το δυσβάσταχτο κόστος των 2.000 ευρώ τη σεζόν για ένα νοικοκυριό.

Πάντως, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Αγάντας, σημειώνει ότι αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση, θα κόστιζε 0,88 ευρώ το λίτρο. Όπως λέει, οι τιμές τις τελευταίες ημέρες έχουν υποχωρήσει αρκετά, ενώ αν συνεχιστεί η πτωτική τάση δεν αποκλείεται να δούμε τιμές χαμηλότερες του 0,88 ευρώ το λίτρο, δηλαδή στα επίπεδα που έκλεισε η περσινή σεζόν. Έτσι, το κόστος για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. διαμορφώνεται σε περίπου 1.750 ευρώ.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) δηλώνει κάθετα αντίθετο στη σχεδιαζόμενη εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του πετρελαίου κίνησης. “Η αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει το λαθρεμπόριο του πετρελαίου θέρμανσης δεν επιτρέπεται να φορτώνεται στις πλάτες των καταναλωτών, κυρίως των χαμηλών εισοδημάτων, που πλέον κινδυνεύουν με ενεργειακή ένδεια.

 Δεν είναι δίκαιο να καταδικάζουμε σε ψύχος καμία ομάδα καταναλωτών, με ολέθρια αποτελέσματα ακόμα και για τη ζωή. Για να μη ζήσουμε φαινόμενα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου ανακαλύπτονται καταναλωτές, κυρίως υπερήλικες, νεκροί μέσα στα σπίτια τους από έλλειψη θέρμανσης, ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τέτοιο μέτρο”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Συμβουλές του ΚΕΠΚΑ

Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των κτιρίων εξακολουθούν να θερμαίνονται με καυστήρες πετρελαίου, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών επισημαίνει 11 συμβουλές για τους καταναλωτές:
1. Δεν πρέπει να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα που δεν γνωρίζουν τη διαδικασία με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παρευρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.
2. Δεν εμπιστευόμαστε τον μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.
3. Δεν παραλαμβάνουμε το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση - διαρροή πετρελαίου).
4. Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε, αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής-πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κλπ.). Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις “με κάθε επιφύλαξη”.
5. Συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς στους καταναλωτές).
6. Πρέπει να ξέρουμε να υπολογίζουμε με ακρίβεια πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2x1,25x1=2,5 κ.μ. ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.
7. Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται εύκολα με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα στη δεξαμενή τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος μέχρι το σημείο που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.
8. Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή πρέπει να γίνεται αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).
9. Απαιτούμε από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μετρήσαμε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο που παραλάβαμε μπορούμε να το υπολογίσουμε αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο πριν την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60x25=1.500 λίτρα πετρέλαιο.
10. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και επομένως εξοικονόμηση χρημάτων. Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης, δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα καύσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.
11. Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία περίπου 8% σε πετρέλαιο.


Χρήσιμα

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Εγγύηση Ποιότητας

5_years_quarantee

logo_palladio

Alfa_Logo

Logo_extraflame_traspar

aeg_1

LOGO_RADIJATOR

BLIST

logo

Newsletter

Ενημερωθείτε για τις προσφορές μας...

Όνομα:

Email:

Εποικοινωνία

logo
email: info@ecoplus.com.gr
ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΙΔΗΣ ELECTRONET
Τηλ.: 2384024700 ΑΡΙΔΑΙΑ
Τηλ. 2382024722  ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ELECTRONET
Τηλ.: 2462087270  ΓΡΕΒΕΝΑ

Ακολουθήστε μας